Nära Stockholm
Att göra på Uppsala slott
Uppsala slott står majestätiskt och ser ut över stan från Kasåsens höjd. Uppsala slott är kanske den mest spektakulära byggnaden i Uppsala tillsammans med domkyrkan. Med sin enorma storlek och sin rosa färg är det verkligen något man blir nyfiken på.
Det är enkelt att ta sig till slottet, eftersom det finns parkering direkt på borggården och man använder en enkel app för att betala den låga avgiften. På slottet finns en mängd verksamheter och i anslutning finns också den Botaniska trädgården som breder ut sig.
Konstmuseum - kontor - event
Verksamheter på slottet
På Uppsala slott finns en rad olika verksamheter. Tex så bor Landshövdingen på slottet och har också sin representationsvåning här. Vår landshövding heter Göran Enander. På Uppsala slott finns också ett konstmuseum som ligger i flygelbyggnaden. En festvåning för stora evenemang finns också på slottet, den så kallade Rikssalen.
Om man vill äta lunch eller fika på slottet så kan man göra det hos Cajsas som ligger i Kung Jans port, där finns möjlighet att ha mindre festligheter upp till 80 personer i Vasasalen.
Uppsala slott
Norra tornrummet
När det kommer till aktiviteter så finns takvandring på slottstaket och en hel del arrangemang och turer som tillhandahålls av GO Adventure. Konstveckan ett väldigt populärt koncept som hålls varje år precis som Luciatåget på taket. Vi har allt från guidade turer längs vindar och torn till egna festlokaler utöver det vanliga.
Filmkvällar, standup, trolleri, cirkus, föreläsningar, vernissage, spökvandring, barnkalas, målarkurs och massor av annat finns i slottet under perioden april-okt. Man får hålla utkik under våra evenemang på vår Facebooksida.
Hur när och varför?
Uppsala slott
Uppsala slott började byggas 1549 på uppdrag av Gustav Vasa som en del i serie av borgar och fort i Sverige. Det var en militär befästning och den modernaste i sitt slag under denna tid med inspiration från bland annat Italien och en del andra krigarnationer.
Den hade en speciell form när det gällde vinklarna på befästningen som gjorde att man kunde avfyra sina kanoner längs med fortets alla sidor och den särskilda formen gjorde att det inte fanns några vinklar som var döda.
Ingången till staden låg där Kung Jans port idag ligger. En tanke var att alla Uppsalas invånare skulle kunna rymmas på borggården.
Det var också omöjligt att bryta sig in genom porten med en murbräcka då man hade en utbyggnad precis vid porten som gjorde passagen väldigt smal och vinklad. Så om man skulle attackera slottet kunde man bara göra det med få man i taget.
Vår landsfader och första kung
Gustav Vasa
Gustav Eriksson Vasa var Sveriges första kung och också den som genomförde några av de största förändringarna i Sveriges historia. Allt från reformationen från katolicismen till att Sverige blev ett protestantiskt land.
Gustav som bland annat gick i skolan i Uppsala på Katedralskolan men den studieperioden höll bara i sig i två år innan han efter en tvist med sin lärare “magister Ivarus” körde en kniv genom läroboken och sa “Jag tör giva dig och din skola tusende djävlar!” Det sägs att när Gustav blivit kung flydde den danske läraren landet.
Gustav Vasa är också begravd i Uppsala domkyrka tillsammans med två av hans tre fruar. Han har satt sina spår i den svenska kulturen på många sätt. Ni känner väl till Vasaloppet eller regalskeppet Vasa? Ni kanske har funderat på varför vi betalar skatt som vi gör. Allt är Gustavs fel! Det var nämligen Gustav Vasa som införde skattesystemet i Sverige.
Det finns så mycket att berätta om Gustav Vasa och han är en naturlig del av vår historia som vi berättar på taket.
Sturemorden - Drottning Christinas abdikering
Historia
Slottet bär på en rad händelser som vi berättar en del kuriosa om. Några saker slottet kanske är mest känt för är de så kallade Sturemorden. Erik XIV alltså Gustav Vasas son högg ihjäl eller beordrade morden på tre adelsmän i släkten Sture här på slottet.
Drottning Christina som bestämde sig för att abdikera och flytta till Italien. Något vi kanske alla har funderat på någon gång? Lite mer sol, godare glass och maten förstås.
Hon var vår drottning men gav upp allt för att bli katolik och flyttade från landet. Hon ligger nu begravd i Vatikanen i Rom. Man kan besöka hennes grav i Peterskyrkan.